Ceai in Maroc

Astazi, de ziua femeii, va invit sa „savuram” un ceai din Maroc denumit ceai louiza, cu aroma de menta si louiza. Louiza (pronuntat: loo-wee-za) este numele marocan alocat plantei lemon verbena (Aloysia triphylla). In Maroc, aceasta planta este recunoscuta pentru proprietatile terapeutice, dar si aroma deosebita pe care o are. Louiza mai este folosita drept tratament pentru insomnii, astm, dar si reglarea ciclului menstrual.

Aceasta combinatie marocana te ispiteste nu doar cu mirosul oriental, dar mai ales cu aroma deosebita pe care o ofera acest mix de plante. Maroc se deosebeste de celelalte culturi orientale prin faptul ca ceaiul verde se consuma impreuna cu mancarea. Aceasta traditie s-a raspandit si in Africa de Nord, Sahel (parte din Sudan) si partea de nord a Spaniei.

Ceaiul verde marocan, constand din frunze de menta amestecat cu frunze de iasomie, reprezinta un semn de ospitalitate si este adesea servit oricand avem oaspeti. Spre deosebire de mancarea marocana ce este gatita doar de femei, ceaiul in Maroc este pregatit doar de barbati si anume de capul familiei. Ceaiul este servit oaspetilor, iar acestia nu au voie sa refuze, insemnand un semn de impolitete.

Ceaiul verde a fost introdus Marocului in secolul al 18-lea si a fost raspandit in intreaga tara incepand cu secolul al 19-lea, principalul producator de ceai verde in Maroc ramanand China.

Cum se prepara ceaiul in Maroc?

Exista mai multe metode de preparare a ceaiul in functie de regiune, acest lucru insemnand ca in nordul Marocului ceaiul se prepara mai dulce decat in sud, iar in unele locuri in ceai se mai adauga nuci de pin.

  • Intr-un ibric se adauga la jumatate de litru de apa fiarta 2 linguri de frunze de ceai. Se lasa la fiert pana cand se simte aroma ceaiului.
  • Fara a se agita, se separa lichidul de frunzele de ceai folosind o strecuratoare, iar ceaiul se toarna intr-un vas din otel inoxidabil.
  • Se adauga zahar (o lingura pe decilitru).
  • Se trece vasul cu ceai la foc mediu. Acest pas este extrem de important in procesul de preparare al ceaiului lasand ceaiul sa se supuna procesului de hidroliza, dand ceaiului un gust distinct.

In mod tradiţional, ceaiul este servit de trei ori, si faptul ca in acelasi pahar se toarna ceai de 3 ori gustul este diferit de fiecare data, aroma este unica, descrisa intr-un proverb celebru:

Le premier verre est aussi amer que la vie,
le deuxième est aussi fort que l’amour,
le troisième est aussi doux que la mort.

Primul pahar este la fel de amar ca viata,
Al doilea este la fel de puternic precum iubirea,
Al treilea este la fel de dulce ca moartea.

Rezultatul final este inconfundabil, deosebit, unic. Recomand cu incredere ceaiul marocan, dar ATENTIE: creeaza dependenta 😀 Personal, ma simt coplesita de aroma.

Sursa: wikipedia

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s