Pisicile Persane

Pisica Persana, sau pisica cu parul foarte lung si pufos, se caracterizeaza prin fata rotunda si botul usor turtit. Numele de persana vine de la Persia sau Iran, unde au mai fost intalnite pisici similare. Nu se cunoaste cu exactitate de unde provin pisicile persane, primii stramosi venind de la Khorasan, importati din Persia in Italia de catre Pietro della Valle, dar si Angora (acum Ankara) din Turcia pana in Franta de catre Nicholas-Claude Fabri de Peiresc. Pisicile Khorasan erau de culoare gri, iar pisicile Angora albe. Din Franta s-au extins usor pana in Marea Britanie. Pisicile cu par lung mai erau importate si din Afghanistan, Burma, China si Rusia.

Pisicile persane moderne se considera a fi mai mult cu caracteristici din Europa decat din Persia, datorita incrucisarilor intre pisici ce au dus la pierderea adevaratelor valori ale pisicii persane. Acum pisicile persane nu mai pastreaza in exactitate caracteristicile principale, persana moderna avand trasaturi usor diferite, insa blana pufoasa ramane o trasatura ce nu se pierde.

De asemenea, cercetarile arata ca imperecherea unei persane cu o siameza conduce la un alt tip de pisica persana numita pisica himalayana care este ceva mai mare decat pisica persana, dar mai multe detalii despre aceasta vor aparea intr-un articol viitor.

Pisicile persane sunt extrem de blande, acest lucru constituind un plus in a le avea drept animale de companie in prezenta copiilor. Ele sunt extrem de rezistente stresului si reactioneaza doar in cazuri extreme. Spre deosebire de pisicile europene care sunt obisnuite sa alerge mult si sa traiasca in mediul exterior, pisicile persane sunt mai retrase, stau doar in casa si se supranumesc pisici lenese 😀 Acest lucru face ca pisicile persane sa aiba o durata de viata de pana la 20 de ani.

Urmatorul video reprezinta o parte din emisiunea Cats 101 difuzata pe Animal Planet, ce ofera mai multe detalii cu privire la modul de intretinere al pisicii persane.

Aceste date de tip text şi elemente multimedia sub forma de imagini constituie proprietatea exclusivă a autorului acestui blog, dar mai ales al membrului familiei pe numele lui Puss 😀 Reproducerea datelor de tip text şi a elementelor multimedia nu este autorizată decât în scopuri necomerciale, cu respectarea integrităţii elementelor reproduse şi menţionarea sursei. Orice încălcare a acestor reguli este pasibilă de sancţiuni sub forma de zgarieturi a la Puss.

Al vostru,

Puss

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s