Ghimbirul

Avand in vedere ca majoritatea retetelor preparate de mine contin si ingredientul ghimbir, m-am gandit ca ar fi frumos sa explic si de ce am facut alegerea aceasta.

Ghimbirul l-am descoperit in urma cu 2-3 ani, desi e pe piata de foarte multi ani, si de atunci nu ma abtin aproape deloc in a-l adauga in diversele retete ce le prepar.

In secolul I, asiaticii descopera ghimbirul drept o planta medicinala cu efecte deosebite in probleme reumatice si digestive. Acum ghimbirul este studiat in laboratoare de medicii europeni.

Ghimbirul are numeroase beneficii dintre care cele mai importante:

– priveaza celulele de cancer prostatic de combustibilul lor de crestere;
– inhiba crearea prostaglandinei PGE2 care produce efecte anti-febra puternice;
– echilibreaza producerea de prostaglandine inflamatorii PGE3 si PG12, care regleaza productia de compusi care dilata arterele;
– restabileste in mod sigur functionarea sanatoasa a trombocitelor prin inhibarea formarii unui grup numit tromboxan (probabil principalul motiv pentru care oamenii iau aspirina);
– reduce prostaglandinele care sensibilizeaza receptorii durerii din terminatiile nervoase, demonstrand efecte puternic analgezice;
– are efecte importante anti-ulcer comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe baza de reteta;
– contine melatonina, care regleaza ritmurile circadiene ale organismului si stimuleaza astfel activitatea corpului si somnul;
– are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya.
– contine o substanta numita zingibain, care distruge parazitii si ouale lor. Extractele de ghimbir, testate in laborator, distrug o serie de paraziti, cum sunt cei din pestele crud, in decurs de 16 ore. De aceea, infuzia de ghimbir este indicata in tratarea bolilor parazitare.
– ghimbirul ofera protectie fata de efectele hepatotoxice ale acidului valproic (Depakene), administrat in mod curent suferinzilor de apoplexie. S-a mai observat ca, folosit zilnic, imbunatateste nivelul unor enzime ale ficatului (alanin aminotransferaze – ALT si aspartat aminotransferaze – AST).
arde grasimile, stimuleaza metabolismul;
– are actiune expectoranta, fiind benefic in tuse, bronsita, iritatii ale gatului.

Desigur, exista si cateva contraindicatii in cazul in care se consuma in exces, dar pentru mai multe detalii: http://sanatate.bzi.ro/ghimbirul-un-medicament-cu-13-beneficii-2365

 

Sursa: www.bzi.ro

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s