Musaca

Musacaua (greaca: μουσακάς; romana: musaca; turca: musakka; araba: مسقعة musaqqaʿa) este un fel de mancare prezent in tarile Balcanice si Orientul Indepartat.

Cuvantul musaca vine din araba si inseamna servit rece. Si totusi, in limba romana cuvantul a ajuns din limba greaca. Varianta greceasca a acestui fel de mancare se compune din straturi de carne tocata de miel sau orice alt tip de carne rosie in alternanta cu felii de vinete prajite sau cartofi.

In varianta turceasca musacaua nu se prezinta in straturi, ci este pregatita din legume fierte în aburi sau prăjite, vinete, ardei gras, rosii, ceapă, toate amestecate cu carne tocată. In versiunea originala, arabeasca, musacaua este un fel de mancare servit rece, un fel de salata compusa in principal din tomate si vinete, si este servita la inceputul mesei, ca antreu. In versiunea sa balcanica, adica in Bulgaria, Romania, Croatia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mancare poate fi gatit si cu cartofi, in loc de vinete. Sunt cunoscute si variante in care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi si cartofi.

Se cunosc foarte multe variante de musaca, insa eu m-am oprit la cea in straturi cu cartofi si carne tocata.

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi;
  • 700 grame carne tocata vita;
  • 1 ceapa mare;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 1 ou;
  • cascaval;
  • sos rosii;
  • masala mix;
  • nucsoara;
  • piper;
  • sare;
  • patrunjel;
  • ulei;
  • lapte.

Mod de preparare:

Se amesteca toate condimentele(masala mix, nucsoara, sare, piper) cu carnea tocata impreuna cu 1 ou, patrunjel si usturoiul maruntit. Stoarcem jumatate de lamaie si lasam 15 min timp in care aromele intra in carne.

Taiem marunt ceapa si o punem la prajit pana cand devine translucida. Adaugam carnea tocata si amestecam pana isi schimba culoarea. Punem apa peste si lasam pana se gateste carnea.

Intre timp, curatam cartofii, ii taiem cubulete si ii punem la fiert cu sare. Din acestia facem un piure adaugand lapte.

Intr-o tava unsa cu unt adaugam primul strat de piure peste care punem carnea tocata si inca un strat de piure. Acoperim musacaua cu cascaval ras si sos de tomate. Presaram putin patrunjel si bagam la cuptor pana cand se prinde o crusta maronie deasupra.

Lasam sa se racoreasca putin si taiem precum feliile de tort. Nu se serveste fierbinte.

Pofta buna!

ENGLISH:

Mix any condiment you like mostly (I used garam masala and cardamom) with the beef keema add salt and pepper and 1 egg…Mix all this very well and squeeze half a lemon. Leave all this for 30 min.

Than in some oil fry one big onion but not too much and add all this beef keema mix and fry it till it takes a different color.  Add some water also till the meat is cooked but at the end it should be no water in it.

In a separate pot boil pieces of potatoes and make it puree by adding milk in it. Than make one layer of puree, 1 layer of all the keema  and on top 1 more layer of puree.  Add grated cheese, tomatoe sauce and parsley and cook it for some time in the oven till the top of it gets a little brown.

Once it’s over make sure you let it cool for a while cause it will break.
Bon Appetit!

4 gânduri despre „Musaca

  1. sa incerci si musaca araba, e mult mai buna si e cu multe vinete si se serveste cald sau fierbinte.
    mie de fel nu imi prea place mancarea daca nu imi pot arde toata gura cu ea

    • scumpa mie nu-mi plac deloc vinetele. innebunesc daca vad vinete in mancare sau salata de vinete. nu pot sa mananc. imi place mult cum miroase dar nu pot sa pun gura pe ele 😛 am eu fixurile mele hehe

Lasă un răspuns către aliyahmc Anulează răspunsul