Burqa in Oman

Cand mentionezi cuvantul „burka/burqa” cel mai probabil oamenii (si din aceasta categorie sunt exclusi asiaticii) se vor gandi la materialul afgan albastru ce acopera in totalitate fata, inclusiv ochii sau valul saudi negru ce acopera fata, mai putin ochii.  Bur8aa/burqa/burka (uneori denumita si Batula) este valul ce acopera femeia musulmana in totalitate, incluzand corp, cap, dar si fata, fiind de mai multe feluri in functie de regiune.

In Oman, burqa este un fel de masca ce se aseamana unui soim, purtata in special de populatia beduina. Se gaseste in mai multe culori si design-uri, de obicei de culoare neagra sau aurie, este confectionata dintr-un material cu aspect metalic, este usoara  si protejeaza fata femeii de nisip si soare.

In Oman burqa predomina la femeile Beduine, dar exista si burqa cu specific din Baluchi, Dhofari si Muscat. In zilele noastre, este o raritate sa vezi femei din Oman purtand burqa, exceptie facand femeile care inca mai pastreaza traditia.

In regiunea de Nord a orasului Buraimi si in peninsula Musandam, beduinele inca mai poarta burqa din genul celor de mai sus. Acestea sunt asemenea celor din Emirate. Traditia cere ca fetele ajunse la pubertate  sa poarte burqa in stilul celor subtiri in zona buzelor, iar dupa casatorie acestea vor purta burqa avand designul mai gros, acoperindu-le buzele.

In regiunea Ashaqiyah a Omanului in Wahiba Sands (dar si in Sinaw) femeile poarta o versiune mai lata de burqa, aurie sau neagra, ce acopera o parte mai mare a fetei, spre deosebire de cele drepte si subtiri din regiunea nordica. Acest stil de burqa se leaga la spate cu niste ate lungi si groase.

In al Wusta si Al Dhahirah, burqa este de culoare neagra si de obicei, se poarta dupa casatorie, aceasta devenind un simbol al femeii devenite sotie.

Acum, desi in unele locuri traditia inca se pastreaza cu sfintenie, burqa a devenit un obiect ce tine de fashion, si din ce in ce mai multe femei aleg sa poarte burqa la nuntile lor, burqa ce sunt create de designeri celebri asemenea celor de mai jos.

Thank you so much OPNO for the article 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s