Femeia in Oman

Oman-tara ce are ca vecini Emiratele Arabe, Arabia Saudita si Yemenul – isi are traditia dominata de culoare si accesorii. Ma voi referi strict la femei atunci cand vorbesc de hainele traditionale din Oman. Hainele acestora variaza de la o regiune la alta dar ca si idee, culorile sunt cele ce caracterizeaza femeia din Oman.

Exista numeroase traditii si stiluri de imbracaminte pe care le vezi peste tot in Muscat. Broderia, culorile vibrante, dar si decoratiile nu lipsesc de pe costumele omane. Tipurile de haine din Oman variaza in functie de regiune, dar in principiu sunt 2 tipuri principale: rochia usor larga cu volanase, si cea cusuta cu banda argintie. De pe rochia traditionala din Oman nu lipsesc broderiile care pot lua pana la 2 luni pentru a fi lucrate.

Stilul de imbracaminte al femeilor din Oman este asemanator cu al celor din Pakistan, costumele avand modele geometrice si florale aplicate pe material. Diferenta consta in faptul ca in functie de regiune rochiile au dimensiuni diferite, culorile se amesteca, iar broderiile se aplica pana si pe pantalon.

Bijuteriile purtate de femeile din Oman constituie un accesoriu extrem de important ce nu poate lipsi tinutei lor, iar ceea ce predomina este aurul desi argintul este metalul lor traditional.

Papucii traditionali erau un fel de platforme din lemn numiti qurhaf. Acum femeile poarta mai mult sandale stilul european.

In ceea ce priveste partea de cosmetica, femeile omane sunt extrem de pretentioase si apeleaza la produsele naturale preparate de ele. Kohl este pudra preparata din tamaie sau din radacina de arvea jevanica, si este utilizata pentru a da contur negru ochilor. Nu numai ca este o metoda naturala de a te machia, dar kohl-ul este cunoscut si pentru beneficiile oferite sanatatii ochilor. Personal, folosesc doar kohl atunci cand imi fac contur negru la ochi, folosind un betisor din plastic. Dar mai exista si variante cu betisor din argint (marwat) sau lemn. Kohl-ul este unic prin faptul ca nu te ustura daca pudra intra in ochi.

Tot la capitolul cosmetica, nu as putea omite faptul ca femeile din Oman isi aplica henna pe maini si picioare. Dar dupa cum multi stim deja, aceasta arta cu henna exista peste tot in lumea orientului.

 

Muscat

Dhofar Tawb

 

Al-Batinah

 

Sumail

Un gând despre „Femeia in Oman

Lasă un comentariu