HENNA-Simbol si Traditie

 

„Un simbol îşi are evidenţa sa. Un simbol care are nevoie de argumente nu e valabil.” 
– Lucian Blaga

Arta henna se practica de mai bine de 5000 de ani in Asia de Sud, Africa si Orientul Mijlociu, ba chiar exista documente vechi de mai bine de 9000 de ani ce atesta existenta hennei.

Termenul de Mehendi este in limba urdu si se foloseste in tari din Asia de Sud, referindu-se  la procesul  de  aplicare  al  hennei  pe  corp. Henna detine o adevarata traditie in tari precum Pakistan, India, aceasta fiind utilizata indeosebi la nunti in cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente si anume, “Noaptea Mehendi”.

Aceasta zi ii este dedicata miresei, acest eveniment avand loc cu o zi inainte de nunta propriu-zisa si poarta numele de Mehendi ki Raat (in traducere: noaptea henna).

Traditia spune ca in aceasta zi atat miresei, cat si mirelui trebuie sa li se aplice tatuaje elaborate cu henna pe corp. Invitatii vor primi si ei cate un model simplu de henna pe mana. Mirelui i se va desena un model mic de henna pe palma mainii, in timp ce miresei i se va acorda toata atentia, uneori fiind nevoie de mai multi artisti henna pentru a finaliza tatuajele.

Henna | Mehndi

Mehendi simbolizeaza iubire si respect si se spune ca daca henna obtinuta in noaptea mehendi este inchisa la culoare, respectul si iubirea sotului fata de sotie cresc.

De asemenea Mehendi are semnificatii diferite si in functie de modelul aplicat:

– florile si petalele comunica fericirea;

– liniile serpuite simbolizeaza fertilitate si noroc;

– frunzele sunt un simbol al vitalitatii;

– lebada simbolizeaza succesul si frumusetea;

– pasarile servesc drept mesajerii dintre rai si pamant;

– fluturii semnifica schimbarea si renasterea;

– paunul face trimitere catre frumusete.

Tot traditia mai spune ca henna intensa si de lunga durata ii va garanta miresei o soacra buna si o nunta reusita. Astfel, mireasa pastreaza pasta henna pe corp pana a 2-a zi pentru a obtine un model inchis la culoare si de lunga durata.

Odata casatorita, femeia nu va participa la treburile casei atata timp cat modelul henna este vizibil. Deci, mireasa se va bucura de cel putin 2-3 saptamani de vis alaturi de sot.

Aliyah's Mehndi

Aliyah’s Mehndi

In Orientul Mijlociu, henna detine o istorie mult mai vasta. Aici henna reprezinta un simbol al sanatatii, norocului si al senzualitatii. Documentele arata ca insasi Cleopatra – frumoasa regina a Egiptului – apela la henna pentru a-si infrumuseta corpul.

De altfel, planta henna este asociata cu energia pozitiva fiind utilizata de catre femei sub forma de pasta inca din cele mai vechi timpuri cu scopul de a alunga spiritele rele, dar si pentru fertilitate.

The art of Henna

Arta Henna

 

Un gând despre „HENNA-Simbol si Traditie

Lasă un comentariu