Femeia in Emirate

Toata lumea a auzit de Emiratele Arabe, dar cei mai multi au auzit de Dubai. Invecinat cu Oman si Arabia Saudita, Emiratele Arabe sau UAE (United Arab Emirates) isi are propria traditie, obiceiuri dintre cele mai alese, dar mai ales o bogatie de nedescris. An de an oamenii isi aleg ca punct turistic Dubaiul, care este populat in majoritate de straini din toate colturile lumii si incet incet isi pierde din traditie, dar in acelasi timp detine si cele mai luxoase obiective turistice din lume.

Mancarea traditionala din Emirate are la baza orezul, pestele si carnea. Oamenii din Emirate au preluat din retetele celor din Oman, Iran si Arabia Saudita, mai precis tarile vecine. Carnea de miel si berbec se situeaza pe primul loc in topul mancarurilor preferate de arabi, urmate de carnea de oaie si apoi vita. Printre bauturile preferate se numara ceaiul si cafeaua, alcoolul fiind interzis dat fiind faptul ca vorbim despre o tara islamica. Alcoolul este servit doar in restaurantele hotelurilor si baruri, dar nu si in supermarketuri.

Despre muzica si dans trebuie specificat faptul ca Emiratele Arabe fac parte din traditia khaleeji, traditie ce isi are propriul accent, iar barbatii si femeile isi au dansul specific. Cred ca cel mai indicat e sa postez un video 😀

Imbracamintea traditionala din Emirate inca se mentine si oamenii nu renunta la stilul lor nici macar atunci cand ies din tara. Barbatii poarta Kandura sau camasa alba lunga pana la glezna din bumbac sau lana, iar femeile nu renunta la Abaya sau rochia neagra lunga ce acopera cele mai importante parti ale corpului, mai putin fata, mainile si picioarele de la incheietura, capul fiind acoperit cu o esarfa neagra numita Sheila.

Abaya sau rochia lunga neagra reprezinta tinuta traditionala purtata de femeile din Emirate ce poate fi simpla sau chiar cu ornamente din pietre pretioase si broderii. Pretul pentru o abaya variaza de la 100 pana la 2500 de dirhams (moneda din Emirate) care in lei ajunge la 90-2400 RON. Femeile poarta sub abaya haine europene, rochie traditionala sau chiar shalwar kameez.

Sheila este reprezentata de bucata de material usor transparenta, in general din matase si neagra. Uneori sheila este folosita pentru a acoperi fata, acesta fiind motivul pentru care este usor transparenta astfel incat femeile pot sa vada prin ea. Desi multe dintre femeile din Emirate poarta sheila in asa maniera incat parul nu este in totalitate acoperit, sunt si femei care poarta hijabul, adica isi acopera capul in asa fel incat nu se vede deloc parul. In zilele noastre hijabul capata diverse forme in functie de ocazie si imbracaminte, primind tot felul de accesorii ce il infrumuseteaza.

Un alt tip de imbracaminte intalnit in randul generatiei vechi din Emirate este Burqa formata din 2 parti: materialul ce acopera capul lasand ochii liberi si o parte metalica colorata ce se foloseste ca o masca pentru fata.

Gishwa sau valul negru ce acopera toata fata femeii este suficient de intunecata incat ceilalti sa nu ii vada fata si suficient de transparenta pentru ea incat sa poata circula liber fara a i se vedea fata.

Chiar daca pe strada nu vei vedea asemenea tinuta, Jelabia Mukhawara(jalabiya) reprezinta tinuta traditionala purtata de femei la nunti sau ocazii speciale. Rochia croita din cele mai alese materiale si culori diverse are aplicatii deosebite cu pietre si broderii.

Inchei cu un citat ce apartine lui Dostoievski din Idiotul, „Frumuseţea e o enigma” si fiecare sa inteleaga ce vrea.

8 gânduri despre „Femeia in Emirate

  1. Burqa sau „burga” cum se spune in dialectul emiratez este doar acea „masca” confectionata dintr-un material special, si nu cum multi cred ca ar fi din metal :))
    Mai multe detalii referitor la acest subiect pueti gasi accesand blogul meu.
    Foarte frumos articol, mashallah !!!
    Love ur blog 😉

Lasă un comentariu